ЈАНЕВСКА Маријана

Маријана Јаневска (Скопје, 1990) дипломира виолина на Факултетот за музичка уметност во Скопје (класа проф. Михајло Куфојанакис). Паралелно со студиите по виолина, во 2012 година се запишува на одделот за композиција, каде во моментов е студент на трета година во класата на доц. м-р Дарија Андовска. Посетувала семинари и предавања кај професорите Најџел Кларк и Ино Миркович. Во 2012 и 2013 година била дел од филмската работилница на ФМУ со предавачи од Холандија, а минатата година партиципирала во работилницата на Филип Манури и Питер Аблинџер во Сарајево, БиХ. Од почетокот на студиите редовно се претставува со свои композиции на фестивалот „Денови на македонска музика“. Добитник е на неколку награди и признанија на државни и меѓународни натпревари по музика, меѓу кои и Специјална награда за композиција на меѓународниот натпревар во Ниш, Србија (2013). На неодамнешниот Конкурс за нови музички дела на Министерството за култура на Република Македонија, Јаневска беше наградена со прва награда во категоријата гудачки квартет и втора награда во категоријата мешан хор. Автор е на солистички, камерни и дела за хор.

 

Date of Birth: 
1990