Новости

 • Сојузот на композиторите на Македонија ги..

  Сојузот на композиторите на Македонија - СОКОМ има чест и задоволство да ги објави годинашните номинирани кандидати за наградата „Виртуози“, највисоко признание за актуелната класична музичка продукција, репродукција о публицистика која се доделува секоја година за исклучителни музички достигнува

  повеќе
 • Интервју: Луѓе без интегритет не можат да бидат..

  Композиторката и пијанистка, професорка на Факултетот за музичка уметност и за Драмски уметности Дарија Андовска, во македонската современа култура е присутна и со филмови, и со книги.

  повеќе
 • Впечатливи творечки изблици

  Разновидни импресии во творечка и интерпретациска смисла побуди концертот на хоровите „Про Арс“ и Женскиот младински хор при МКЦ, кои под диригентската палка на маестро Сашо Татарчевски настапија на претпоследната вечер од годинашните „Денови на македонска музика“.  Како главна специфика на овој

  повеќе
 • Свечено затворање на ДММ 2016 и доделување на..

  Вечерва, во Домот на АРМ со почеток во 20:00 часот, свечено ќе биде затворено 39-тото издание на манифестацијата „Денови на македонска музика“ со концерт посветен на 80-годишнината од раѓањето на македонскиот композитор Александар Џамбазов.Под диригентската палка на маестро Саша Николовски-Ѓумар,

  повеќе
 • Рецензија: Од Питагора преку еваторијалната..

  (Кон концертот на акузматична музика)

  повеќе
 • Концерт на хоровите „Про Арс“ и Женскиот младински..

  Вечерва (среда, 13 април) на програмата на „Деновите на македонската музика“ ќе се одржи концерт на македонска хорска музика, на кој ќе настапат камерниот мешан хор „Про Арс“ и Женскиот младински хор при МКЦ, под диригенство на Сашо Татарчевски.

  повеќе
 • Разновидни творечки сензибилитети

  (Кон концертот на дувачкиот квинтет „СОНОРИС“, ДММ 2016)

  повеќе
 • Рецензија: Необично звучно патување во скопскиот..

  Концертите кои се одржуваат надвор од нивната вообичаена средина, надвор од институциите, од познатите амбиенти во кои се „врамени“, се секогаш интересни, стануваат необични и се разбира, привлекуваат нова и поинаква публика.

  повеќе
 • Рецензија: Поглед кон иднината

  (За концертот на младите композитори на „Денови на македонска музика“)

   

  повеќе
 • Рецензија: Изразена индивидуалност, но и потрага..

  Камерна музика со различни тематски структури чувме на концертот на дувачкиот квинтет на ансамблот „Сонорис“ во Музејот на град Скопје во петокот, на кој премиерно прозвучеа четири дела од Илија Илиевски, Вулнет Таири, Валентина Велковска- Трајановска и Дамјан Темков.

  повеќе