Новости

 • Драган Даутовски: Се отуѓуваме од човечките..

  Ова не е случајно невреме. Познато е дека уметниците се ловци на пораки или, пак, пораките ги ловат нив, сеедно. Моја обврска како човек и уметник е таквите пораки да ги споделувам со добрите луѓе, вели Даутовски

  повеќе
 • 70 години Сојуз на композитори на Македонија..

  Речиси и да нема пример во светот, едно еснафско здружение да има такво значење за развојот на вкупната музичка и општа култура, како што е тоа Сојузот на композиторите на Македонија (СОКОМ) за македонската музичка и општа култура.

  повеќе
 • Избрани 23 дела на конкурсот за класична музика..

  Дваесет и три дела на 20 автори се избрани на Конкурсот на Министерството за култура за стимулација на творештвото од областа на класичната музика за 2016 година.

  повеќе
 • Промоција на монографијата „Маестро Александар..

  Во вторник, 29 ноември 2016 година, во 20 часот во книжарницата „Литература.мк“ на улица „Македонија“ (спроти спомен-куќата на Мајка Тереза) ќе се одржи промоција на монографијата „МАЕСТРО АЛЕКСАНДАР ЏАМБАЗОВ - живот низ сеќавања, афоризми, сентенци“ од музиколозите Јулијана Папазова и Елени Нова

  повеќе
 • Андовска ќе пишува музика за Оркестарот на..

  Македонската композиторка беше избрана за македонски музички амбасадор на проектот што подразбира и долгорочна соработка, при која избраните композитори од Европа треба да вдахнат нов живот во кинеската музика, преку нарачка на композиции

  повеќе
 • Богата активност на Михаило Трандафиловски..

  Првата половина од 2016 година за композиторот и виолинист Михаило Трандафиловски помина во знакот на повеќе активности на полето на композицијата и интерпретацијата.

  повеќе
 • Повик за пријавување на трудови СМЕ 2016

  41. МЕЃУНАРОДНА МУЗИЧКО - НАУЧНА МАНИФЕСТАЦИЈА СТРУШКА МУЗИЧКА ЕСЕН 2016

   

  Почитувани колеги,

  повеќе
 • Премиерна изведба на новото симфониско дело..

  Утревечер (12 мај), Македонската филхармонија, во рамки на концертот „Алхемија“ под диригентската палка на маестро Емил Табаков премиерно ќе го изведе новото симфониско дело  „The Apple T(h)ree (to the unmercenaries) од композиторот Дамјан Темков, наградено на неодамнешниот Конкурс за стимулација

  повеќе
 • Реакција: За херојство е потребна поголема..

  (Реакцијата на Претседателството на СОКОМ, испратена до македонските медиуми на ден 5.5.2016, по повод шпекулациите во јавноста околу одлуката за недоделување на наградата „Трајко Прокопиев“ за 2015. година)

  Почитувани,

  повеќе
 • Вистински професионалци кои креираат силни..

  Сојузот на композиторите на Македонија – СОКОМ ги додели наградите за најуспешните музички уметници, композитори, изведувачи и оркестри, а меѓу добитниците се Стојан Стојков, Игор Киров, Бисера Чадловска, Марија Ѓошевска, камерниот ансамбл „КонТемпора" и проект на студентите на ФМУ.

  повеќе